borůvky

Plody borůvek právem zařazujeme mezi nejzdravější ovoce. Obsahují vitaminy, minerální látky a barviva (antokyany), které mají mimořádně příznivý vliv na lidský organismus. Zvyšují obranyschopnost, podporují růst u dětí, výborně působí proti průjmům, slouží jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky, dny a revmatismu. Odstraňují únavu očí a zlepšují ostrost zraku. Ulehčují průběh chorob způsobených stárnutím. Nejnovější výzkumy potvrdily významné protirakovinové účinky na lidský organismus a na kůži poškozenou při nadměrném opalování. Lidové léčitelství doporučuje každému zkonzumovat během léta alespoň 1,5 kg čerstvých plodů pro vyčištění organismu.
Vzhledem k mimořádnosti tohoto ovoce ještě uvedeme základní údajelesní borůvce, Vaccinium myrtillus. Léčebné účinky kromě plodů mají listy. Sbírají se od května do června z neplodných větévek sdrhnutím. Zhnědlé nebo jinak poškozené listy, úlomky větévek a jiné příměsi vybereme a listy pak sušíme co nejrychleji v tenkých vrstvách ve stínu nebo umělým teplem do 40 °C. Droga si musí zachovat světle zelenou barvu. Listy, které během sušení zhnědnou, odstraníme. Plody sbíráme v době plné zralosti v červenci a srpnu. Sušíme je nejdříve na slunci až povadnou, v troubě nebo sušárně až scvrknou, pak se ještě dosušují na slunci, ale nemají úplně ztvrdnout. Protože snadno znovu přijímají vzdušnou vlhkost, je třeba je kontrolovat a podle potřeby znovu dosušit.Borůvčí je velmi citlivé na imise, a proto borůvky v poslední době na velkých plochách odumírají nebo prosychají a zůstávají neplodné nebo plodí velmi málo. Na imisních plochách jsou ve velkém množství napadány červci, především štítenkami. Napadení se projevuje bělavým zabarvením listů od voskových vláken. Je to způsobeno tím, že imise vyhubily přirozené nepřátele těchto červců, a to drobounkého lumčíka - mšicovníka a černá lesní slunéčka. Druhotně se pak přidávají nákazy patogenními houbami, po kterých borůvky prosychají, až místy téměř uhynou. V horských polohách, kde žili tetřívci, vymírání borůvek přinesl i jejich ústup, protože mláďata jsou v počátcích svého života odkázána pouze na borůvky. Značné škody způsobují také neukáznění sběrači s hřebeny.
Listy obsahují fenolické látky a kyselinu oleanovou a ursolovou. Pozor však na obsah hydrochinonu, který při dlouhodobém užívání větších množství (především při cukrovce), může vést k chronické otravě. Obsah účinných látek v listech kolísá podle doby sběru a podmínek, kde borůvky rostou.
Odvar z listů nebo sušených plodů pijeme jako náhražku pravého čaje. Obě drogy mají svíravý účinek působící proti průjmům, ale odvar z listů by se neměl užívat dlouhodobě.
Mnohem hodnotnější a účinnější než listy jsou plody. Sušené se užívají proti průjmům buď přímo, nebo namočené ve studené vodě. Šťáva z čerstvých borůvek byla i klinicky ověřena jako vynikající prostředek k regeneraci sliznic při krčních onemocněních. Barvivo proniká do nemocné sliznice a s její výstelkou vytvoří pevnou černomodrou vrstvičku, pod kterou se vytvoří nová zdravá výstelka a vrchní vrstva se pozvolna odloupne a zmizí. Účinek byl zaznamenán při onemocnění toxoplazmózou, kterou způsobuje Toxoplasma gondii.
Stejně jako čerstvé borůvky působí i borůvky zmrazené. Je prokázáno příznivé působení borůvek i na žaludeční stěnu a další části zažívacího traktu, kde má význam především obsah pektinu, který omezuje nepříznivé působení nadměrného množství žaludečních šťáv. V dutině ústní má čerstvá borůvková šťáva, zředěná vodou, vynikající účinky jako kloktadlo. To je možné připravit i z borůvkového listí. Hrst vaříme asi 5 minut v půl litru vody a pak scedíme.
V plodech i listech byly zjištěny látky s účinky proti bakteriím, které jsou termostabilní, to znamená, že se neničí tepelným zpracováním. Jsou lépe rozpustné ve vodě než v alkoholu, proto jsou účinnější výluhy a odvary ve vodě než alkoholické extrakty. Antokyanové složky zvané myrtilliny mají vlastnosti vitaminů P s podobnými účinky jako vitamin A. Zpevňují cévní stěny a zlepšují vidění v temnu. U odvaru z plodů i čerstvého ovoce byl prokázán účinek proti škrkavkám a roupům. Účinek odvaru z listů byl ověřen u cukrovky, protože podporuje vylučování moči a má dezinfekční účinky při zánětech močových cest. Zde je doporučena dávka 20 až 30 g listů spařených půl litrem vody, pije se pak 2 až 3krát denně jeden decilitr. Při počátečních stadiích nebo pouze mírných formách cukrovky se doporučuje směs borůvkového listí s natí jestřabiny, suchých slupek fazolových lusků, listů ořešáku a kořene lopuchu.
Pěstování lesních borůvek na zahradě není možně, protože rostlina je přísně vázána na symbiózu s mykorrhizními houbami, které se zatím nepodařilo úspěšně uměle přenést, a ani soužití není dosud dobře prozkoumáno.
Bez mykorrhizy lze pěstovat pouze borůvky kanadské Vaccinum corymbosum, které tvoří keře s většími plody, světlou dužninou, která nebarví, ale také s vynikajícími léčivými účinky.
Pěstování těchto borůvek má proto svůj význam. Po úpravě kyselosti půdy je můžeme pěstovat v zahrádkách prakticky na celém našem území až do nadmořské výšky 800 m. Protože netrpí závažnými chorobami a škůdci, je možné pěstovat je ekologicky a zdravotní účinky jsou porovnatelné s borůvkami lesními. Odrůdy s různým stupněm zralosti prodlužují konzumaci čerstvých plodů.
Účinky borůvek na lidské zdraví
Borůvky:
- chrání imunitní systém,
- chrání tělní buňky před volnými radikály,
- čistí krev,
- omlazují,
- dodávají životní energii,
- pomáhají při průjmu,
- pomáhají i při jiných střevních potížích,
- jsou prevencí při chřipce, nachlazení, rýmě,
- snižují hladinu cholesterolu,
- napomáhají odvodňování,
- snižují hladinu tuku v krvi,
- ochraňují před rakovinou prostaty,
- působí preventivně proti infekcím,
- prospívají tvorbě plic,
- pomáhají při kožních nemocech,
- pomáhají při problémech se zažíváním,
- zbavují organismus jedovatých látek,
- aktivují látkovou výměnu,
- mírní mnohé bolesti,
- regenerují oční barvivo,
- uklidňují nervy,
- přináší úlevu při křečových žilách,
- pomáhají při léčení hemeroidů, zvláště v těhotenství
- zlepšují funkci lymfatického systému,
- jsou prevencí mnohých typů rakoviny,
- pomáhají tlumit záněty a rychlost dělení buněk ve střevech, které jsou považovány za rizikové faktory pro vznik rakoviny,
- modrý pigment má protivředovou aktivitu a působí ochranně na žaludek,
-
pomáhají zlepšit vidění při špatných světelných podmínkách
Výživové složení borůvek
Borůvky jsou bohaté na:
- vitamin C - plní v našem těle celou řadu důležitých funkcí. Pomáhá zneškodnit v těle vzniklé volné kyslíkové radiály. Působí jako významná prevence onemocnění srdce a cév. Zvyšuje odolnost organismu proti infekci,
- antioxidanty (karoten, antokyan, pterostilben) – antioxidanty působí preventivně proti vzniku nádorových buněk, aktivně napomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Antioxidant antokyan pomáhá při prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Antioxidant pterostilben pomáhá ničit velmi reaktivní molekuly, tzv. volné radikály, antioxidant dokáže snižovat hladinu cholesterolu, regulovat množství cukru. Antioxidant karoten má příznivý vliv na pokožku, chrání ji před škodlivým zářením,
- třísloviny (tanin) – mírní menstruační bolesti, silné krvácení, usnadňuje ženskému tělu vyrovnat se s klimakteriem,
- stopové prvky (železo, mangan, měď) – železo léčí chudokrevnost, je velmi potřené v těhotenství, dále při silném menstruačním krvácení. Mangan zabraňuje ukládání cholesterolu na cévní stěny, udržuje zdravý cévní systém. Měď pomáhá udržovat plodnost, podporuje krevní srážlivost, udržuje zdravou kůži a zdravé vlasy,
- organické kyseliny – mají čistící, posilující a regenerační účinek na lidský organismus, uklidňují nervy,
- cukry,
- glykosidy – organické přírodní látky skládající se ze složky necukerné a cukerné. Cukernou část tvoří glukóza,
- Biolátky – regenerují oční barvivo, dokážou podstatně zlepšit Vaše vidění,
- vlákninu – upravuje zácpu i průjem. Pomáhá vylučovat toxické látky z těla, snižovat hladinu cholesterolu. Vláknina působí pozitivně na pokožku, vlasy, nehty, prospívá štíhlé linii.
Vliv borůvek na zdraví diabetiků
Borůvky jsou velmi vhodným ovoce právě pro diabetiky, a to z důvodu, že mírně snižují hladinu cukru v krvi.