zelenina pro zdraví
Chřest je přírodním elixírem mládí
Jaké zdraví prospěšné látky najdeme v chřestu?
Chřest je opravdovou studnicí mnoha prospěšných vitaminů, stopových prvků a látek s blahodárným vlivem na naše zdraví. Obsahuje velké množství betakarotenu - provitaminu vitaminu A, který je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic a je prevencí proti některým typům rakovinného bujení. Dalšími vysoce zastoupenými vitaminy jsou vitamin E a C a vitaminy skupiny B, jako thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (H) a niacin (B3), kyselina pantotenová (B5) a velké množství kyseliny listové (B9).
Ze stopových prvků je v chřestu hojně zastoupen draslík a zinek, dále fosfor, železo, jód a sodík.
Jaké jsou léčivé účinky chřestu na lidské tělo?
V některých zemích je chřest po mnoho generací považován za účinné přírodní tonikum a afrodiziakum. Vzhledem k jeho velice příznivým účinkům na zdraví a funkci mnoha orgánů lidského těla ho lze opravdu považovat za prostředek ke zvýšení libida. Vysoký obsah důležitých vitaminů a minerálů a jejich kombinace dělají z chřestu toho pravého přítele naší fyzické i psychické kondice, je bezesporu jedním z druhů zeleniny, které bychom nazvali elixírem mládí. Má stimulační účinek na krvetvorbu, pomáhá nám udržet zdravý cévní systém a silné srdce a zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem.
Vysoký obsah vitaminů skupiny B, betakarotenu a zinku je ideální kombinace nejen pro zdraví, ale i pro krásu - zdravé a lesklé vlasy, čistou a pružnou pleť a pevné nehty. Vysoký obsah kyseliny listové a niacinu je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, obnovu a omlazování buněk a krvetvorbu, ale i pro naši mentální kondici, zdravý spánek, schopnost soustředění, paměť a pevné nervy.
Značný obsah vlákniny je prospěšný našemu zažívání, na které má kladný vliv v případě tzv. ochablosti střev. Chřest také podporuje čištění organismu, působí močopudně a pomáhá tělo zbavovat usazených škodlivin. Jeho účinky ocení i lidé trpící kožními problémy, ekzémem, akné, cukrovkou a jinými potížemi spojenými s látkovou výměnou.
Chřest se obvykle vaří 5 až 10 minut, ale může se i smažit a péct. Pokud je stonek příliš tvrdý, měl by se oloupat. Konzervovaný chřest ztrácí část vitaminů a vlákniny (hemicelulózy), ale uchovává si minerální a močopudné látky.
Jelikož chřest obsahuje málo kalorií a velké množství vlákniny, výborně zahání hlad. Pokapaný citronem tvoří chutný pokrm, který je možné zahrnout do jakékoliv redukční diety
Každý, kdo jedl chřest, si mohl všimnout, že po jeho snědení se změnil zápach jeho moči. Stalo se to proto, že součástí prchavých éterických olejů obsažených v chřestu je asparagin, který se vylučuje s močí.