brokolice
Brokolice pravděpodobně pochází ze Středomoří, z oblasti Apeninského poloostrova, kde ji pěstovali Etruskové již dlouho před příchodem italských kmenů. Vznikla z původní plané košťáloviny, která je i předchůdcem zelí, kedluben, květáku a kapusty.
U nás se brokolice výrazněji rozšířila v 80. a 90. letech 20. století, i když první odrůda výhonkové brokolice Vitamina byla vyšlechtěna v Olomouci již v roce 1963. K oblibě brokolic přispěla nejen její lahodná chuť, ale i studie, které ji díky komplexu obsahových látek jednoznačně zařadily do kategorie „superzdravých“ zelenin.
Brokolice, zelené zdraví
Brokolice je bohatá na vlákninu, beta karoten, vitaminy C a E, kyselinu listovou, minerály, flavonoidy. Zároveň má nízký obsah cukrů a tuků, což z ní činí potravinu nejen velmi zdravou, ale i dietní.
Byla doložena také antikarcinogenní aktivita brokolice. Významnou roli při ní hrají glukosinuláty – sirné sloučeniny s výrazným preventivním účinkem proti nádorovému bujení.
Pěstování
Běžně se pěstují dvě základní formy brokolice:
Jarní i podzimní sklizeň
Brokolice je plodinou chladných období, nejlépe se jí daří při teplotě od 10 do 25 °C, letní vedra způsobují předčasný vývoj květních poupat a rostlina rychleji vykvétá.
- Nejběžnějším termínem výsevu a výsadby brokolice je časné jaro, sklizeň pak nastává v červnu.
- Vzhledem ke krátké vegetační době (70–90 dní) je možné v pěstovat brokolici i pro podzimní sklizně, s výsevem do poloviny července a výsadbou do začátku srpna. Otužené rostliny brokolice snesou na podzim mráz až do –5 °C a tak růžice můžete sklízet často ještě i v listopadu.
Brokolici sklízejte v době, kdy je růžice plně vyvinutá a jemně se začíná rozvolňovat. Nečekejte dlouho, aby květní poupátka, která jsou nejlepší konzumní částí rostliny, nevykvetla.
Po sklizni vrcholové růžice se u většiny odrůd vyvinou z pupenů v paždí listů růžice postranní. Jsou menší ale stejně křehké a chutné jako růžice hlavní.
- brokolice květáková tvoří velkou středovou růžici,
- brokolice výhonková – středová růžice je menší, rostlina je ale větvená a tvoří množství drobných postranních růžiček.
Květáková brokolice je dnes nejoblíbenější, hospodyňky ale určitě ocení dlouhé sklizňové období brokolice výhonkové. Její růžičky jsou výborné do polévek, zeleninových směsí či do rizota.
Aby dobře prospívala
- Brokolice vyžaduje propustné hlinitopísčité půdy s dostatkem vápníku a pH v optimu od 6 do 7,2.
- Z hlediska nároků na výživu a hnojení je brokolice silný „jedlík“. Nebojte se přihnojit komplexním hnojivem v průběhu růstu rostliny.
Nepěstujte brokolici na místech, kde jste v předchozích letech pěstovali jiné brukvovité zeleniny – zelí, kapustu, kedlubny. Brokolice trpí stejnými nemocemi a stejnými škůdci jako její příbuzní.