lilekJak lilek prospívá zdraví?Vzhledem ke značnému množství karotenu jsou lilky vydatným zdrojem provitaminu A. Kromě toho obsahují řadu dalších důležitých vitaminů: například B3, známý také jako vitamin PP, který je nutný pro tvorbu hormonů estrogenu, progesteronu, testosteronu, kortizonu a dalších. Vždyť také Arabové a Španělé považovali baklažány za afrodiziakum.
Dále je v lilku vitamin B6 (pyridoxin), který je nezbytný pro dobrou funkci imunitního systému, vitaminy B5 a B9 a malé množství vitaminu c

Je také výborným zdrojem draslíku, v tomto směru předčí i zelí, cibuli, mrkev a salát. Obsahuje i řadu dalších minerálů a prvků, například železo, hořčík, zinek a mangan.

V baklažánech je kolem devadesáti procent vody, jsou proto vynikající součástí diet na hubnutí. Sto gramů baklažánu má pouhých 35 kcal.

 

 

Účinky lilku na zdraví

 

  • Baklažán výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi.
  • Brání lámavosti drobných krevních kapilár.
  • Díky vysokému obsahu pektinů příznivě zlepšuje peristaltiku stav střevní mikroflóry.
  • Lilek má rovněž antioxidační účinky – obsahuje látky, které likvidují nebezpečné volné radikály podporující vznik rakoviny.

 

 

 


Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode