Pórek – pěstování a recepty
Uplatnění póru je širší než u cibule, ale přesto je ještě jeho kuchyňské využití méně časté. Velmi dobře se dá zužitkovat přímo v různých čerstvých pokrmech, protože nemá tak silně štiplavou chuť, zelené části nakrájené příčně jsou dekorativní a bohaté na vitaminy. Dobrý pór by neměl mít cibulovou příchuť.
Pór byl oblíbenou zeleninou již ve starém Egyptě. Je z rodu liliovitých, příbuzný cibuli, ale na rozdíl od ní nevytváří pravou cibuli, nýbrž jen tlustou nožku, která je asi 7 cm vybělená. Dorůstá až 60cm výšky.
Póru se nedaří všude. Vyžaduje velmi výživnou, dobře prokypřenou půdu. Letní pór se vysévá na výsevný záhon a sazenice pak, jakmile dosáhnou tloušťky brčka. Sklízíme ho od října až do prosince. Zimní pór vyséváme v květnu až červnu a vysazujeme o měsíc později. Sklízet ho pak můžeme po celou zimu, pokud ovšem půda nezamrzne tak, že ho nelze vyrýt, proto je dobré zakrýt záhon s pórem slámou nebo spadaným listím.
Druhy a odrůdy
U nás můžeme setkat s více než dvaceti odrůdami, z nich známé jsou například Elefant, Jolant, Merlin nebo již téměř historický Starozagorski Kamuš. Prakticky každoročně se však objevují nějaké novinky v sortimentu. Winner je odrůda doporučená pro podzimní sklizeň, ale i k přezimování a postupnou sklizeň až do jarních měsíců.
Snáší dobře mráz až do -15 °C. Přímý výsev provádíme od března do dubna, pro přípravu sadbového materiálu sejeme již od druhé poloviny února. Délka konzumní části je 20 – 25 cm. Odrůda Apollo je poloraná odrůda určená k sklizni brzy na podzim. Rostliny jsou nižší až středně vysoké, se splývavými listy barvy tmavě zelené. Lodyhy jsou střední, cibule je jen nepatrně rozšířená, její délka obvykle nepřesahuje 25 cm. Julian je polopozdní hybridní odrůda určená pro podzimní sklizeň. Výška rostliny je střední, olistění horizontální, barva listů tmavě modrozelená. Lodyha je spíše kratší, do 20 cm, přitom cibule není na bázi rozšířená. Tato odrůda je vhodná ke skladování.
Výživová hodnota
Pór obsahuje méně cukru a více bílkovin než cibule. Obsahuje ve větším množství vitamin C a PP. Z minerálních látek draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síru a chlór. Železa obsahuje více než špenát. Význam mají i éterické oleje póru, které podporují vyměšování žaludečních šťáv a povzbuzují chuť k jídlu. Pórek čistí krev, a proto je vhodný proti revmatickým bolestem i při dně.